Zeleninové hranolky - 3x jinak
Co si představit pod slovem "hranolky"?
Olejem nasáklé přesolené bramborové tyčinky...
Hřích, který si nesmíte dopřát pokud chcete ještě někdy dopnout kalhoty...
To je vše? A co když vám řeknu, že to není pravda? Co když vám ukážu že hranolky si můžete udělat doma a sníst je bez výčitek a že hranolky nemusí být pouze z brambor?
Hlavní problém hranolků, které si objednáte v restauraci, je ten, že bývají smažené ve friťáku. Je to rychlé, což samozřejmě kuchaři v přeplněných restauracích ocení, avšak je na to potřeba obrovské množství oleje. Friťák si můžete pořídit domů také. Určitě vám to nějaký ten čas ušetří. Bohužel to však není příliš zdravé. Milujete-li tuto bramborovou přílohu, o fous zdravější alternativou je koupit si mražené hranolky a dělat je v troubě. Nejzdravější hranolky si však uděláte vy sami doma. Nejen že si nakrájíte plátky tak tenké (či tlusté) jak to máte nejraději, ale hlavně se nemusíte omezovat pouze na brambory. Co takhle mrkev nebo celer?
Příprava
Na přípravě není vůbec nic složitého.
Mrkev ostrouhejte, brambory a celer oloupejte a poté vše nakrájejte na proužky dle libosti.
Mrkev ostrouhejte, brambory a celer oloupejte a poté vše nakrájejte na proužky dle libosti.
Vyskládejte na pečící papír či pečící fólii. Můžete je trochu pokapat olejem (já používám olivový olej ve spreji, na čemž je skvělé to, že z rozprašovače se dostane opravdu pouze trocha oleje) či je péct zcela na sucho. Hranolky lze také okořenit či osolit dle chuti.
Pečte na 200°C cca 30 min. (podle tloušťky).
Pečte na 200°C cca 30 min. (podle tloušťky).
Syrová zelenina nakrájená na proužky |
Grilované tofu a zeleninové hranolky |
Komentáře
Okomentovat