Domácí Fornetti

Fornetti mi tolik připomínají mé dětství. Pamatuji, že se prodávaly na rohu jedné ulice v našem městě. Když jsem byla malá, maminka mi je často kupovala za odměnu. Jednoho dne, když jsem na ně dostala znovu chuť, mi chtěla udělat radost znovu, avšak obchod nikde. Místo něj prázdný prostor za zamčenými dveřmi, na nichž byl nalepen nápis ''k pronájmu''. Byla jsem smutná, avšak jak to u dětí bývá, rychle jsem na svou posedlost zapomněla a našla si jinou.

Jednoho dne jsme se třídou jeli na výlet. Sraz na vlakovém nádraží před sedmou hodinou ranní jsem sotva stíhala, tak jsem se doma ani nenajedla. Jelikož jsem člověk, který je zvyklý snídat, cítila jsem se jako tělo bez duše a rozhlížela jsem se po velké hale, do jakého z obchodů zavítám. Už jsem byla rozhodnuta dojít si pro koblihu do obyčejné pekárny, když v tom najednou mé oči zahlédly modrý nápis ''FORNETTI'' na oranžovém pozadí. Ačkoliv jsem si je tolik let nedopřála, mé chuťové buňky si přesně pamatovaly, jak kdysi tato dobrota chutnala. Věděla jsem, že je musím mít. Okamžitě jsem se sebrala a nakoupila si od každého svého oblíbeného druhu dva kousky. Nic se na nich nezměnilo. Byly stejně výborné jako tehdy, když jsem byla ještě dítě. Jak jsem později zjistila, spolužák má pro ně také slabost a tak se z toho stala tradice-když jedeme se třídou někam vlakem, vždy si jdeme oba koupit Fornetti.

Včera jsem však dostala na Fornetti chuť z ničeho nic doma. Na nádraží se mi jít nechtělo a tak mě napadlo, že se pokusím je upéct. Abych byla upřímná, po estetické stránce to nedopadlo zcela podle mých představ, ale chuťově splnily očekávání.


  • Listové těsto 
  • Nutella/marmeláda/pudink (hutnější)
  • Vajíčko + mašlovačka
    Nemáte-li vajíčko nebo si nechcete zbytečně špinit hrníček a mašlovačku, obejde se to i bez potření.
  • Pečící papír
Troubu předehřejeme na 200°.

Listové těsto, které používám já, je již v požadováné tloušťce a stačí ho rozmotat. Pokud tomu u vás tak není, rozválejte ho. Odkrojte takový střední čtverec či obdélníček. Do jeho středu namažte požadovanou náplň. Je poměrně dobré nepotírat úplně k okrajům-náplň má tendence vytékat. 
 Nyní máme více možností, co dělat s útvarem dále.
Jelikož mně osobně nešlo tolik o vzhled, nýbrž o chuť připomínající Fornetti, experimentovala jsem. Pokud chcete i v případě, že je to váš první pokus, z trouby vytáhnout věci chutnající i vypadající jako požadovaná pochoutka, vaše možnosti zužují. Buď přeložte napůl a opatrně zahlaďte okraje, nebo přeložte jeden a druhý kraj směrem ke středu. Okraje opět opatrně uhladíme. Ačkoliv na obrázku je vyfocen způsob druhý, já preferuji první možnost. Na vrch můžeme nožíkem udělat mírné rýhy.
Pokud chcete experimentovat jako já, možností máte mnoho. 
 Střed opět naplníme a můžeme těsto srolovat.
 Dále jsem zkoušela potřít větší a širší část těsta, srolovat ho a poté ho nakrájet na menší kousky. Z toho vám vzniknou takoví ''šněci'', kteří mají bohužel někdy tendenci vytékat.
 
Pokud chcete, v hrníčku rozmíchejte vajíčko a potřete budoucí Fornetti. Pečeme zhruba 15 minut. 
Necháme vychladnout a už si můžeme pochutnávat. Jaké výtvory vzešly z vašeho pečení? :) 

Komentáře

Oblíbené příspěvky