Jednoduchý perník


Nevím, zda-li je to tím, že pocházím právě z města perníku, ale již od dětství jsem tu chuť zbožňovala. Když chodil čert a Mikuláš, jako první jsem z balíčku tahala vždy perník. Mezi mé oblíbené vánoční cukroví patří perníčky. A ať už babička přinesla na stůl ke kávě jakoukoliv buchtu, nic mi nezachutnalo tak, jako právě již zmíněný perník.


Bohužel, babička ráda zkouší nové dobroty a co si pamatuji, žádný recept nikdy nezopakovala více než třikrát. Když mě tedy jednoho dne přepadla chuť na perník, nemohla jsem spoléhat, že když navštívím prarodiče, dostanu jako zákusek právě mnou vysněný moučník. Rozhodla jsem se tedy, že se perník pokusím upéct sama. V kuchyni jsem tehdy nebyla příliš zběhlá a s pečením jsem vlastně začínala, tudíž jsem do výsledku nevkládala přehnané naděje.


Když jsem konečně svůj výtvor okusila, byla jsem příjemně překvapena a nevěřila, že jsem něco takového upekla já. I rodiče byli poměrně zaskočeni, že je to jedlé. Rozhodla jsem se s vámi tedy podělit o recept. Troubu zatím předehřejte na 200°. Nepotřebujete vytahovat váhu - postačí vám hrneček. 
  • Mouka - 2 hrnky
    Já osobně dala jeden hrnek polohrubé, druhý hrnek hladké. Myslím si však, že pokud máte doma pouze jeden typ, svět se nezboří. 
  • Prášek do perníku - 1 balíček
    (Pozn.: Jednou jsem tuto pro perník nejdůležitější přísadu nechala až na konec. Bohužel jsem zjistila, že ji nemám. Když jsem si však řekla, že těsto přeci nevyliju a přidala místo toho běžný prášek do pečiva, výsledek nebyl vůbec zlý. Zkrátka obyčejná čokoládová buchta, která neurazí.)
  • Cukr - 1 hrnek
    Já osobně používám moučkový, nicméně jednou jsem si i s krystalem vystačila.
  • Kakao - 2 lžíce
  • Vejce - 2 ks 
  • Olej - 1/2 hrnku 
  • Mléko - 1 hrnek
Nejprve si vždy smíchám suché přísady. Poté přidám mléko, olej a mírně rozmíchaná vajíčka. Vše zpracuji dohromady. Pokud nejste schopni (stejně jako já) udělat hladkou směs pouze se stěrkou/vařečkou, můžete si na pomoc vzít ruční šlehač. Plech vymažeme máslem, nalijeme do něj těsto a dáme ho do trouby. Pokud máte plech spíše nižší, pečení potrvá zhruba 20 minut. V případě, že jste se rozhodli péct ve vyšším, odhaduji to na 25 minut. 


Pokud jste nenároční či línější a stačí vám jednoduchý perník, přeji dobrou chuť a zřejmě nemusíte číst dál. Pokud však chcete po vychladnutí moučník něčím ozvláštnit, můžete ho polít čokoládou na vaření či polevou. Na polevu můžete dále nasypat kokos, zdobení nebo lentilky, čímž si vždy získám například svou pětiletou neteř. Někdo také perník rád promazává například marmeládou (doporučuji nějakou kyselejší), ale vzhledem k mé zručnosti jsem ještě nikdy raději nezkoušela už tak dost tenkou buchtu ještě rozřezávat na dva tenčí kusy. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky